23 Δεκ 2010

ανακοινωση νεολαιας για το διαλογο για την τριτοβαθμια εκπαίδευση

Σήμερα γινόμαστε όλοι μάρτυρες μίας ακόμη προσπάθειας αλλαγής της κατάστασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, παρακολουθήσαμε την κατάθεση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του σχετικού κειμένου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο διαβούλευσης η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ. τονίζει τα έξης :
Για μας, είναι πολύ θετικό ότι ένας άλλος νόμος αντικαθιστά το νόμο-έκτρωμα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την απόσυρση του.
Επίσης πρέπει να δούμε με ιδιαίτερη προσοχή το γεγονός ότι κυρίως αντίθετοι με το κείμενο διαβούλευσης παρουσιάζονται κυρίως οι καθηγητές και οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων.
Η κατάργηση του ορίου φοίτησης και η ενδυνάμωση του ρόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με το άσυλο αποτελούν δικαίωση των αγώνων των φοιτητών και των σπουδαστών, αγώνες που τόσο η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και οι οργανώσεις της Π.Α.Σ.Π. υποστήριξαν.
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ. βλέπει θετικά την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα:
• η φιλοσοφία του κειμένου για την πλήρη αυτοτέλεια των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι δικαίωση των πάγιων θέσεων μας.
• η ρήξη με τους εκφραστές της συντήρησης στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, το καθηγητικό κατεστημένο, μας γεμίζει αισιοδοξία πως πλέον το δόγμα «για όλα φταίνε οι φοιτητές» δεν υπάρχει.
• Είναι πολύ θετικό, το γεγονός πως η φοιτητική συμμετοχή παραμένει ως έχει στα όργανα συνδιοίκησης, αν και πρέπει να ακουστούν και να μελετηθούν όλες οι απόψεις σχετικά με την εκλογή των Προέδρων και των Πρυτάνεων των Ιδρυμάτων.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν μέσα από το διάλογο, όπως και θέματα που δεν θίγονται άμεσα μέσω του υπάρχοντος κειμένου. Θα μπορούσε παράλληλα να γίνει μία συγκεκριμένη συζήτηση σχετικά με τη συγχώνευση των ιδρυμάτων, την παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων στις φοιτητικές εκλογές, τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων..
Ο διάλογος μπορεί να ανοίξει επιπλέον θέματα και να ενισχύσει την προσπάθεια για την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου