25 Μαΐ 2009

Κλείσιμο της Βουλής

Πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για αυτή την επιλογή του πρωθυπουργού να κλείσει τη Βουλή, με αναρτημένο νομοθετικό έργο, με συνέπειες παραγραφής ποινικών ευθυνών. Μία απόφαση με στόχο την «συγκάλυψη» η οποία όμως πέρα από την πολιτική διάσταση που εκ των πραγμάτων λαμβάνει, έχει και οικονομικές προεκτάσεις. Πολλοί παραγωγικοί τομείς της οικονομίας μας έχουν πληγεί και θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όλα έχουν παγώσει τουλάχιστον μέχρι την έναρξη του Α΄ θερινού τμήματος της Βουλής στις 20 Ιουνίου. Ποιοι τελικά πλήττονται;

Αγροτικός Τομέας
Δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα νέα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτά, πχ σχέδια βελτίωσης, μάλλον θα περιμένουν πολύ ακόμα. Το κλείσιμο της Βουλής έθεσε επίσημα τέρμα στην προσπάθεια για επίσπευση των διαδικασιών αλλά και στις αναγκαίες τροποποιήσεις στο «Αλέξανδρος Μπάλντατζης» για μην χαθούν κονδύλια. Τεράστιο θέμα έχει προκύψει και με το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τις ενιαίας ενίσχυσης αφού ο Υπουργός πέταξε το μπαλάκι στις Ενώσεις κάτι το οποίο συναντά τεράστιες αντιδράσεις.

Τουρισμός- Νέες επιχειρήσεις
Το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση χιλιάδων τουριστικών καταλυμάτων έχει μπει στο συρτάρι. Όσες επιχειρήσεις διαθέτουν καταλύματα χωρίς το ειδικό σήμα λειτουργίας βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να μην λάβουν εγκαίρως τις απαραίτητες άδειες και ως εκ τούτου, να σφραγιστούν από το δημόσιο. Επίσης προβλήματα δημιουργούνται και για τη δεύτερη φάση των χρηματοδοτήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ, αφού εκκρεμούν οι ρυθμίσεις για το νέο πεδίο λειτουργιών του.

Κατασκευαστικός κλάδος
Πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Οικονομίας εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομής, στο οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων, έκπτωση των 40% των τόκων για δάνειο κατοικίας. Όμως το σχετικό νομοσχέδιο δεν πρόλαβε να φτάσει στην Βούλή. Επιπλοκές προκύπτουν και για τα στεγαστικά δάνεια, καθώς η κυβέρνηση δεν κατέθεσε εγκαίρως τη ρύθμιση για την παροχή εγγύησης του Δημοσίου για το 25% της εμπορικής αξίας που δεν καλύπτουν οι τράπεζες. Στο “ψυγείο” μπαίνει, ακόμα, και το νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που αφορά περίπου 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους περισσότερους από τους παραπάνω κλάδους. Δεν είναι σε καλύτερη μοίρα οι ασθενείς κοινωνικές ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για τις αλλαγές στην κλίμακα του ΕΚΑΣ, για τις αυξήσεις στα επιδόματα και τις συντάξεις ΟΓΑ που αφορούν 800.000 συνταξιούχος και πλέον η καταβολή τους μετατίθεται για τον Ιούλιο. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για μηδενική ανάπτυξη και το έλλειμμα εσόδων του κράτους που φτάνει τα 3 δις ευρω αντιλαμβανόμαστε τι πρέπει να περιμένουμε από αυτή την κυβέρνηση.

Τελικά ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»; Για μια ακόμα φορά ο πολίτης. Ο μισθωτός, ο συνταξιούχος και ο μικρός επιχειρηματίας που προσπαθεί να επιβιώσει σε μία θύελλα (οικονομική κρίση) που ακόμα δεν έχει κατανοήσει από ποιους προήλθε.
Οι πολίτες θα πρέπει επιτέλους να ενημερωθούν για τις προεκτάσεις αυτής της κίνησης αφού φάνηκε ότι η πραγματική οικονομία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα από την σημερινή κυβέρνηση μπροστά στην αγωνία της παραγραφής. Η γενικότερη «συνθηματολογία» όμως δεν έχει ωφελήσει στον να αναδειχτούν οι ουσιαστικές επιπτώσεις.

Στέλιος Βρυλλάκης
Μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου