Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως επίσημη ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Η μετανάστευση έχει αναδειχτεί πλέον σε βασικό τομέα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, ζητήματα, όπως η νόμιμη και παράνομη μετανάστευση. Συχνά συνδέονται τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα (π.χ. υποβάθμιση του Κράτους Πρόνοιας) με το στιγματισμό των μεταναστών, προκαλώντας μια μετατόπιση της κοινής γνώμης προς ξενόφοβες θέσεις. Αυτό διαφαίνεται και στις μεταναστευτικές πολιτικές που υιοθετούνται από τα ευρωπαϊκά κράτη. Για την αποφυγή ξενοφοβικών στάσεων που στρέφονται κατά των μεταναστών και για την κοινωνική τους ένταξη είναι απαραίτητη η διακρατική συνεργασία με σκοπό τη διαμόρφωση μιας νέας ιδιότητας του πολίτη. Ο κάθε άνθρωπος του 21ου αιώνα θα πρέπει να έχει, σε κάθε περίπτωση, ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, που θα στηρίζονται στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, σύμφωνα άλλωστε με τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνθήκες.
Η Ελλάδα συνεχίζει να χορηγεί δικαιώματα στους μετανάστες, κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο. Τα παιδιά των μεταναστών δεν εγγράφονται στα δημοτολόγια και κατά συνέπεια δεν τους χορηγείται πιστοποιητικό γέννησης κα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Ουσιαστικά, «εγγράφονται» ως μετανάστες, καταδικασμένα σε ελλιπή πολιτικά, εκπαιδευτικά, εργασιακά δικαιώματα! Ανήκουν σε μια «γκρίζα» αδιευκρίνιστη ζώνη ημιπαρανομίας, που τα αφήνει μετέωρα, χωρίς βασικά στοιχειώδη δικαιώματα και καταδικασμένα στο περιθώριο, στον κοινωνικό αποκλεισμό. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης επειδή στερούνται πόρων, οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών, όπως και επικοινωνίας, λόγω γλωσσικών και πολιτισμικών διαφορών. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι μετανάστες φτάνουν πολλές φορές στη χώρα μας σε κατάσταση απόγνωσης, εγκαταλείποντας συχνά την πατρίδα τους, προκειμένου να διαφύγουν τον οποιοδήποτε κίνδυνο και έχοντας βιώσει συχνά τραυματικές εμπειρίες.
Ως Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουμε χρέος να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την εξάλειψη κάθε διάκρισης, αποκλεισμού, περιορισμού με βάση τη φυλή, το χρώμα, την καταγωγή, την εθνική προέλευση οποιουδήποτε συνανθρώπου μας. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την αναγνώριση και την άσκηση, σε ισότιμη βάση, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό ή οποιοδήποτε άλλο τομέα της δημόσιας ζωής.
Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να αναλάβουν καθοριστικό ρόλο σε ότι αφορά το ζήτημα των μεταναστών, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας που είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί στην ευρύτερη Ελληνική κοινωνία με βάση την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής συνοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, Διεκδικούμε:
1) την κατασκευή «Κέντρων Υποδοχής & Προστασίας Οικονομικών Μεταναστών και Προσφύγων», που θα παρέχουν διαμονή, σίτιση και κοινωνική προστασία στους οικονομικούς μετανάστες, διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπειά τους και βελτιώνοντας τις σημερινές άσχημες συνθήκες.
2) τη λειτουργία «Κέντρων Εξυπηρέτησης Οικονομικών Μεταναστών (Κ.Ε.Ο.Μ.)», σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο κατά το πρότυπο των Κ.Ε.Π., τα οποία και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τις Μ.Κ.Ο. (τύπου PRAKSIS), θα βοηθούν τους συνανθρώπους μας χωρίς πατρίδα από την είσοδό τους στη χώρα να διαβιούν ανθρώπινα αλλά και να διεκδικούν την προσφυγική τους ιδιότητα έως την εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου