16 Νοε 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Karavas Babis 12 November at 13:50 Reply
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ, ύστερα την μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε για την Υγεία (βρίσκεται σε εξέλιξη) και την Παιδεία, (έρευνες και αποτελέσματα που επικροτήθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και σημερινό Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου), προχωράει ένα βήμα παρακάτω ανοίγοντας το μεγάλο κεφάλαιο Περιβάλλον και Προστασία του Φυσικού Πλούτου της Εύβοιας.
Πιστεύουμε ότι το θέμα του περιβάλλοντος είναι ύψιστης σημασίας για την ανάπτυξη και εξέλιξη κάθε τοπικής κοινωνίας και μια παρακαταθήκη για την γενιά μας αλλά και για τις γενιές που έρχονται.
Μετά από συζητήσεις και επαφές με τοπικούς φορείς σε κάθε περιοχή του νομού μας εντοπίσαμε και θεωρούμε πολύ σημαντικό να αναδείξουμε ως κυρίαρχα τα παρακάτω περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν συγκεκριμένες περιοχές αλλά ταυτόχρονα εμποδίζουν την ανάπτυξη όλου του Νομού και έρχονται σε αναντιστοιχία με τον κυρίαρχο στόχο που είναι η ανάδειξη του Φυσικού Πλούτου του νησιού μας.
α. ΔΑΣΗ
Τα τελευταία χρόνια δεκάδες πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του δασικού μας πλούτου. Τα αίτια των πυρκαγιών, στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν μείνει αδιευκρίνιστα. Η φύλαξη των απέραντων δασών της Εύβοιας όλο τον χρόνο γίνετε από περίπου 10 δασοφύλακες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η δύναμη των Δασαρχείων όλης της χώρας θα έπρεπε να είναι 3,500 χιλιάδες και είναι μόλις 800. Σκύρος, Αυλωνάρι, Δυστος, Λιχάδα, Ταμυναίων , Στυραίων, Κονίστρες ,Δίρφυ,και άλλες περιοχές πλήγηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αποτέλεσμα των πυρκαγιών δεν είναι μόνο η καταστροφή του φυσικού πλούτου αλλά και ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή κάτι που δεν αποφύγαμε αφού στις μεγάλες πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2009 θρηνήσαμε θύματα .
β. ΕΥΒΟΪΚΟΣ
Ο Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός Κόλπος είναι πηγή ζωής και πλούτου για όλο το νησί της Εύβοιας. Η μόλυνση του όμως από Βιομηχανίες και Βιοτεχνίες που χωρίς κανένα έλεγχο ρίχνουν τα απόβλητα τους στη θάλασσα, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην ποιότητα ζωής αλλά και στην οικονομία π.χ. αλιεία., τουρισμός.
γ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ
Η διαχείριση των υγρών και στερεών λυμάτων είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι δήμοι του Νομού μας.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο Νομό λειτουργούν μόνο δυο ΧΥΤΑ , ένα στην κεντρική (Χαλκίδα) και ένα στη Βόρεια Εύβοια (Ιστιαία ) ενώ όλοι οι υπόλοιποι δήμοι καλύπτουν το κενό με τη χρήση των αναχρονιστικών και περιβαλλοντοφθόρων χωματερών που χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εξωτερικής καύσης των σκουπιδιών δημιουργούν τεράστια προβλήματα (π.χ. Κάρυστος- Μαρμάρι) .
Πρόβλημα δημιουργείται και με τη διαχείριση των οικοδομικών απορριμμάτων (μπάζα) αφού δεν προβλέπεται συγκεκριμένος τρόπος απόρριψής τους με αποτέλεσμα να γίνεται αυθαίρετη απόθεση τους σε θάλασσες , ποτάμια (Λήλας –Σαρανταπόταμος) και δάση (π.χ. παραλιακός οδικός άξονας Λίμνης – Λουτρών Αιδηψού ).
Βιολογικός καθαρισμός:
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την απόθεση αστικών και οικιακών λυμάτων. Οι περισσότερες περιοχές δε διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό με αποτέλεσμα να μολύνεται το περιβάλλον αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας. Βέβαια ακόμα και στις περιοχές που υπάρχει βιολογικός καθαρισμός υπολειτουργεί (π.χ. Κάρυστος)
δ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Μέχρι σήμερα στη Νότια Εύβοια υπάρχει εγκατάσταση ανεμογεννητριών , που η άναρχη και χωρίς προϋποθέσεις τοποθέτηση τους δημιούργησε πολλές συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες.
Παρόλα αυτά εμείς είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας αρκεί να υπάρχει σωστή χωροθέτηση , να μην επιβαρύνει το περιβάλλον (NATURA) και φυσικά να μην έρχεται σε αντίθεση με άλλες μορφές ανάπτυξης (οικονομία, τουρισμός)
ε.ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΤΑ ΜΕΣΣΑΠΙΑ
Τους τελευταίους μήνες έχει προκύψει ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους του Δήμου Μεσσαπίων αλλά και της υπόλοιπης κεντρικής Εύβοιας με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής από εξασθενές χρώμιο που εναποτίθεται από διαφορές βιομηχανικές μονάδες , οι οποίες χωρίς έλεγχο και με μόνο σκοπό το κέρδος βάζουν σε κίνδυνο την υγεία κάθε πολίτη.
Ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται και από στερεά και υγρά λύματα που παρόλες τις επίμονες κινήσεις των πολιτών της περιοχής δεν απομακρύνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου