6 Απρ 2009

Ανοικτό Κόμμα – Ανοικτές Διαδικασίες διαλόγου

Συντρόφισσες και σύντροφοι,


στα πλαίσια της συμμετοχικής δημοκρατίας, ως μιας από τις βασικές αρχές του κινήματος μας εκτιμώ ότι οι διαδικασίες συμμετοχής στην βάση του Κινήματος μας είναι αυτές που θα τονώσουν την πολιτική λειτουργία των οργανώσεων. Οι διαδικασίες διαβούλευσης και συν διαμόρφωσης είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ουσιαστική πολιτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση μας.
Εκτίμηση μου είναι ότι η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα πρέπει να είναι πρωτοπόρα στην ανάπτυξη μιας νέας σχέσης του Κινήματος μας με τα μέλη του. Μιας σχέσης πολιτικής και όχι μιας σχέσης εξαρτώμενων “ρουσφετολόγων”. Μέσα από ανοικτούς κύκλους διαλόγου και διαβούλευσης οφείλουμε να επαναφέρουμε τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής. Η συμμετοχή ήταν είναι και θα είναι η ουσία της Δημοκρατίας μας και το όπλο της δημοκρατικής παράταξης στον αγώνα για την ανατροπή.
Ο δικός μας αγώνας δεν είναι απλά ο αγώνας για ανατροπή της συντήρησης, αλλά αγώνας για την ανατροπή των συντηρητικών απόψεων του “ωχαδερφισμού”, του “ατομικισμού”, του “βολέματος” και της γενικότερης απάθειας που δυστυχώς έχουν κυριαρχήσει στην κοινωνία μας και στην νέα γενιά. Ο δικός μας αγώνας είναι ο αγώνας για μια προοδευτική στροφή στην κοινωνία μας και στις αντιλήψεις μας για το πολιτικό σύστημα και τις συλλογικές διαδικασίες.
Πώς αντιλαμβάνεται η νέα γενιά την πολιτική, τον συνδικαλισμό, την συμμετοχική δημοκρατία, τις συλλογικές διαδικασίες είναι ένα βασικό θέμα για κάθε προοδευτική Νεολαία. Είναι όλα τα παραπάνω μέσο για προσφορά στο σύνολο ή το όχημα για προσωπική ανέλιξη και εξυπηρέτηση του ιδίου συμφέροντος;
Ανοικτό κόμμα σημαίνει ανοικτό στην κοινωνία των πολιτών. Ανοικτό κόμμα σημαίνει κόμμα ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής και όχι κόμμα συναλλαγών και αέναων εσωκομματικών διαδικασιών “κάλπης”. Ανοικτό κόμμα σημαίνει οργανώσεις που λειτουργούν ως κύτταρα της δημοκρατίας σε κάθε γειτονιά και χώρο δράσης.
Καταλήγοντας σε σκέψη – πρόταση, εκτιμώ ότι πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσουμε τα θεματικά δίκτυα της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε εθνικό – νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο. Να ενεργοποιήσουμε ομάδες διαβούλευσης και όχι νέες “θέσεις – βιογραφικού” για υπευθύνους – μέλη. Να ενεργοποιήσουμε ανοικτές διαδικασίες βάσης με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο και όχι διαδικασίες άκαρπου “παραγοντισμού”.
Εκτίμηση μου είναι ότι μπορεί η διαδικασία να αρχίσει με τον συντονισμό των εκλεγμένων μελών της Εθνικής Αντιπροσωπίας, Νομαρχιακών και Δημοτικών Δικτύων. Τα θεματικά δίκτυα υπάρχουν και μπορούν να εμπλουτιστούν και με νέες ιδέες. Όλα τα συμπεράσματα των διαδικασιών μπορούν να γίνουν κείμενα διαλόγου στα όργανα της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και εισηγήσεις στα όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το κίνημα μας έχει ανάγκη από φρέσκιες ιδέες. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από προοδευτικές λύσεις. Η νέα γενιά έχει ανάγκη για ένα νέο όραμα, εφάμιλλο του οράματος της ΑΛΛΑΓΗΣ που γαλούχησε την γενιά των γονιών μας. Οφείλουμε να γίνουμε καλύτεροι το χρωστάμε στους επόμενους.
Είμαστε έτοιμοι να δούμε το Κίνημα μας ως ένα κίνημα από τον λαό για τον λαό. Είμαστε έτοιμοι να απομονώσουμε αυτούς που ζουν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να γίνουμε αυτοί που ζουν για το ΠΑ.ΣΟ.Κ; Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε μπροστά για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον ΛΑΟ;


Με συντροφικούς χαιρετισμούς


Καραδημητρίου Μιχάλης


Γραμματέας Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου