13 Απρ 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Με αφορμή το σημερινό περιστατικό βίας, όπου Σπουδαστής σχολής του ΟΑΕΔ άνοιξε πυρ κατά συμμαθητή του, δύο υπαλλήλων ιδιωτικής επιχείρησης και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός, αλλά και ταυτόχρονα το συνεχή προβληματισμό της για το ρόλο και την αποστολή του σχολείου στο σύνολό του ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.
Η σημερινή εκδήλωση βίας στη σχολική κοινότητα, έρχεται να επαναφέρει στον άξονα των προτεραιοτήτων και του διαλόγου το ζήτημα της απουσίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης, ώστε να αίρει τα αδιέξοδα που δημιουργούνται, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Η βία ως κοινωνικό φαινόμενο έχει στενή σχέση με την κοινωνική ανισότητα, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη ματαίωση, καθώς και την ύπαρξη της διαφορετικότητας. Είναι συνυφασμένη με την παραβατικότητα, το αδιέξοδο και το φόβο, αλλά και με την εκμηδένιση και την απαξίωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο.
Τέτοια περιστατικά βίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απλά και μόνο ως μεμονωμένα γεγονότα, διότι έτσι δεν λαμβάνονται υπόψη στις προτεραιότητες για τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής. Η κυβέρνηση της Ν.Δ όλα αυτά τα χρόνια δεν παρουσίασε και δεν έχει λάβει κανένα σαφή και συγκροτημένο μέτρο πρόληψης. Μένει μόνο στο να καταδικάζει θεωρητικά γεγονότα βίας χωρίς να ενδιαφέρεται πραγματικά να την ουσιαστική και με ανθρωπιστικούς όρους εξάλειψή της.
Το φαινόμενο όμως της βίας, μέσα από τις διάφορες μορφές του, στη σχολική κοινότητα, εμφανίζεται όλο και συχνότερα απειλώντας σοβαρά και το κοινωνικό σύνολο. Για το λόγο αυτό η Νεολαία ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξη στοχευόμενης και ουσιαστικής πολιτικής για την πρόληψη τέτοιων εκδηλώσεων βίας στη σχολική κοινότητα.
Η συστηματική ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού πλαισίου με κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς όρους για τη προαγωγής της ψυχικής και κοινωνικής υγείας στο σχολείο είναι ο βασικός άξονας της πολιτικής μας. Στην προσπάθεια αυτή η συνεργασία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, της εκπαιδευτικής κοινότητα και των εξειδικευμένων στελεχών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε σχολείο, κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού ενεργητικά προγράμματα για την υποστήριξη, τόσο των οικογενειών, όσο και των νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου