7 Απρ 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΕΤΕ

Η παγκόσμια κρίση προήλθε από την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κατάρρευση τραπεζικών κολοσσών στις Η.Π.Α. συμπαρέσυρε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Η κρίση έχει υπαίτιους. Οι ρίζες της βρίσκονται στην πολιτική της απορρύθμισης των αγορών που πιστά ακολούθησαν Κυβερνήσεις και τραπεζίτες παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα. Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί αλλαγή κατεύθυνσης και πολιτικών.
Ως πολίτες ζούμε πέντε χρόνια στη δίνη μιας νεοσυντηρητικής πολιτικής που συσσωρεύει οικονομικά, κοινωνικά, θεσμικά και πολιτικά αδιέξοδα και βιώνουμε τα αποτελέσματα νεοσυντηρητικών πολιτικών που πλήττουν ευθέως τα δικαιώματά μας στην εργασία, στην ασφάλιση, στη ζωή μας, πολιτικών που αποδομούν και συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος, που διαλύουν τη λειτουργία των θεσμών, που διαιρούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους, που δίνουν εξουσία πολιτική και οικονομική στα golden boys της αχαλίνωτης αγοραίας λογικής.
Με το πρόγραμμα των 28 δις ευρώ που νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση παρέχει ενέσεις ρευστότητας και σημαντικές κεφαλαιακές ενισχύσεις στις Τράπεζες, με επιβάρυνση του Δημόσιου και των φορολογουμένων, αλλά η ενίσχυση αυτή δε φτάνει έγκαιρα και με επωφελείς όρους στην πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που πλήττονται από την κρίση.
Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας βιώνουμε μια αυταρχική, άδικη και πρωτοφανή πολιτική εκ μέρους της διορισμένης από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διοίκησης που πλήττει βάναυσα την κουλτούρα της τράπεζας, την αξιοπρέπεια και το φιλότιμο όλων των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα.
Τα τελευταία χρόνια τα μέλη της διοίκησης του κ. Αράπογλου:
Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αλλοιώσουν το χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία, τον εθνικό και αναπτυξιακό ρόλο της Ε.Τ.Ε. Μιλούν μόνο για την αξία και την ανταμοιβή του μετόχου χωρίς να δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για τη θέση των εργαζομένων, για την ελληνική κοινωνία, για την ανάπτυξη της χώρας. Πιστεύουν και θέλουν να μετατρέψουν την Ε.Τ.Ε. από μια ιστορική, εθνική, κοινωνική τράπεζα σε μια χωρίς ταυτότητα επιχείρηση με βραχυπρόθεσμα κέρδη και υπέρογκα bonus για μια παρέα ολίγων.
Προσπάθησαν με μαζικές προσλήψεις –δήθεν ειδικών Συμβούλων- να καταλάβουν με πειρατική λογική τις θέσεις κλειδιά στην ηγετική πυραμίδα της τράπεζας και να μοιραστούν μέσα από εξωφρενικά προγράμματα stock options τα κέρδη της Τράπεζας.
Προσπάθησαν να καταργήσουν το σύνταγμα των εργασιακών μας σχέσεων -τον Κανονισμό Εργασίας- θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να έχουν λυμένα τα χέρια τους για ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ο διοικητής της Εθνικής πρωτοστάτησε στην άρνηση των τραπεζιτών να υπογράφουν κλαδικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, βάζοντας εμπόδιο στον από το Σύνταγμα κατοχυρωμένο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Θέλουν δηλαδή: Να προσλαμβάνουν και να απολύουν ελεύθερα. Να αμείβουν χωρίς διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους, χωρίς κανόνες. Να τοποθετούν, να μεταθέτουν, να προάγουν με το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα και με κριτήρια τους ατομικούς στόχους που οι ίδιοι θέτουν. Ευνοούν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια έναντι των ασφαλιστικών ταμείων. Αδιαφορούν για τους σημαντικούς κινδύνους που με τις επιλογές τους για βραχυπρόθεσμα κέρδη έχει αναλάβει η Τράπεζα εντός και εκτός Ελλάδας.
Αυτή η πολιτική της Διοίκησης που πλήττει ευθέως την κουλτούρα, το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της Εθνικής Τράπεζας, σε βάρος των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη υπό τις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης για στήριξη της πραγματικής οικονομίας να ενισχυθεί ο δημόσιος έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας, αποτελώντας ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας με την παράταξη της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενότητας στο τιμόνι έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει και να κερδίζει καθημερινές συνδικαλιστικές και δικαστικές μάχες στο πλευρό των εργαζόμενων.

*Ο Χρήστος Ασπιώτης είναι υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας
και υποψήφιος της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενότητας
στις εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας
που διεξάγονται από τις 6 έως τις 11 Απριλίου σε όλη την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου